Ofte Stillede SpørgsmålHvad spiser en chinchilla?
Som grundfoder bruges chinchillapellets, hø og vand.
For mere information, kig under Kost .Hvor gammel kan en chinchilla blive?
Chinchillaen kan blive ældre end de fleste andre gnavere. Det vil sige at den kan blive helt op mod 15-20 år. Så en chinchilla er en langtidsinvestering.
Desværre har der været så meget indavl inden for chinchillaer, at 8 år er gennemsnitslevealderen, og det er sjældent man ser et dyr der bliver over 15 år.Hvornår er chinchillaen aktiv?
Chinchillaen er skumrings- og nataktiv. Det vil sige at den sover det meste af dagen væk. Den er derfor et egnet kæledyr, hvis man først kommer sent hjem, og ikke er hjemme i det meste af dagtimerne.


Hvor mange unger kan en chinchilla få?
En chinchilla har 6 digevorter, og kan derfor få helt op til 6 unger. Når en chinchilla får 6 unger, er chancen for at de alle overlever dog meget lille. Man plejer at sige at chinchillaen kan få 1-4 unger, hvor 1-2 unger er det mest normale.
For nærmere information omkring det at få chinchilla unger, kig under Unger.Hvornår bliver en chinchilla kønsmoden?
En chinchilla bliver kønsmoden når den er 4-5 måneder gammel


Hvor længe er en chinchilla drægtig (gravid)?
En chinchilla er drægtig i 111 dage. Det er lidt under 4 mdr.


Hvorfor vil min chinchilla ikke sidde stille og kæle?
Chinchillaer er som udgangspunkt ikke kæledyr, forstået på den måde, at de ikke gider sidde stille og nusse i længere tid, de vil heller ud på opdagelse. Dog er der ikke to chinchillaer der har samme persontlihed, og der forekommer da også chinchillaer der elsker at sidde og putte.
Vil man meget gerne kæle med sin chinchilla, kan man sætte sig ned på gulvet når den er ude og løbe, og lade den løbe rundt på en. Nogle chinchillaer kan også lidt at komme med ned under dynen, og så sidde og putte der inde, eller tulle rundt i de gange dynen former.
Kig under Adfærd for nærmere informtationer.Kan jeg have to chinchillaer af samme køn gående sammen?
Ja, det kan man sagtens. Hvis man har to hanner sammen skal man dog være opmærksom på, at der formentlig vil opstå slagsmål, hvis man pludselig anskaffer sig en hun der kommer i brunst, og hannerne kan lugte hende.
Så er der en avler der sælger to brødre sammen, eller to søstre sammen, skulle det ikke give problemer.
For nærmere informationer omkring sammensætning se Par og sammensætningMin chinchilla ser syg ud, hvad kan jeg gøre?
Hvis din chinchilla ser syg ud, og den har gjort det i et par dage, så er det afsted til dyrlægen!
Det kan ikke betale sig at gå i længere tid og se om det ikke går over af sig selv. For det første kan det være at ens dyr fejler noget alvorligt, og det bliver værre af at den ikke kommer til dyrlæge, og for det andet kan det blive en rigtig dyr fornøjelse hvis man ikke fanger sygdomme tidligt. For nærmere information om symptomer og sygdomme, kig under SygdommeMin chinchilla taber sig, og vil ikke spise. Hvad skal jeg gøre?
Du skal afsted til dyrlægen. Ikke noget med selv at prøve at fede dyret op. Der kan nemlig være alt muligt galt med den. Dens tænder kan være vokset skævt, den kan have en infektion der gør at den har kvalme e.l. og til sådanne problemer skal man bruge profetionel hjælp.


Lugter chinchillaer?
Chinchillaen lever udelukkende af vegetabilsk føde. De indtager altså ikke animalsk protein som f.eks. insekter. De dyr man holder som kæledyr der lugter, er dyr der også har animalsk protein på menuen, eller kun lever af animalsk protein. Det er f.eks. derfor mus og rotter har en tendens til at lugte.
Så derfor er svaret: Nej, chinchillaer lugter ikke.
På samme måde som ved marsvin, kaniner og andre planteædere, vil chinchillaer naturligvis lugte hvis buret ikke skiftes regelmæssigt.
Chinchillaen kan dog godt strinte i nogle tilfælde, og denne lugt er meget skarp, men den vil hurtigt forsvinde igen, og bliver således ikke hængende i luften som man kan opleve ved andre dyr der strinter.Har alle chinchillaer sukkersyge?
Det er en gammel myte at dyr som chinchillaen fødes med sukkersyge. Hvis din chinchilla har sukkersyge, kan den ikke nedbryde sukkerstoffer ordentligt, dvs. en god portion af alle de kulhydrater den indtager, og den ville hurtigt gå til.


Hvordan skal jeg løfte min chinchilla?
Det bedste er at få den til selv at hoppe op i ens hænder. Ellers skal man have fat nede under maven, og støtte både forben og bagben.
Du må ikke bare taget fat i halen og løfte den op. Hvis du gerne vil have styr på den, så kan du evt. lige tage fat i haleroden med den ene hånd (helt oppe hvor ryggen og halen mødes), og så tage en hånd ind under maven, og løfte.