Anskaffelse.



Ting du bør overveje før anskaffelsen:
Som du også kan læse under Chinchillaens Oprindelse, så er chinchillaen et nataktivt dyr. Det vil sige, at de først begynder at blive livlige om aftenen, og at der er fuld gang i dem om natten.
Om dagen vil chinchillaen gerne have fred og ro til at sove, så et børneværelse er ikke et godt sted at stille sit bur. Man skal desuden sove meget tungt, hvis man vil gøre sig forhåbninger om at sove i samme lokale som en chinchilla.
Desuden skal en chinchilla have en løbetur uden for sit bur dagligt. Men desværre har de fleste chinchilla den dårlige side, at de skal bide i alt hvad de kommer i nærheden af - dette bliver også kaldt for et prøvebid - men hvis chinchillaen synes, at det smager godt, spiser den bare videre. Derfor er det meget vigtigt, at man konstant holder øje med sin chinchilla, når den er ude at løbe, så den ikke kommer til at bide i f.eks. ledninger, da dette kan resulterer i dyrets død. Det er dog muligt at lære dyret at forstå enkelte udtryk, som f.eks. NEJ eller dyrets navn.

Chinchillaen skal også have mulighed for at kunne sandbade hver eller hver anden dag - dette er et meget individuelt synspunkt fra chinchillaejer til chinchillaejer.
Hvis man anskaffer sig en helt normal sandkasse fra en dyrehandler, skal man dog være opmærksom på at sandet med al sansynlighed vil ryge ud over kanterne når dyret tager bad i det. Hvis man alligevel skulle vælge et sådan sandbad, vil jeg klart råde til et af metal, der er som regel et "tra låg" der kan skubbes af og på, og de kan som regel hænges op. Jeg vil fraråde dem i plastic, da chinchillaen højest sansynligt vil gnave i sådanne sandkasser.
En anden, meget anvendt sandkasse er, en glasbowle (dem der bruges til fisk). Disse glasbowler går lidt ind for oven, og man vil derfor ikke opleve at der er sand ud over det hele. Ellers er det et spørgsmål om at bruge fantasien. Keramikskåle e.l. der går ind for oven kan også sagtens bruges.
Se mere om det sand man skal bruge under Tilbehør.

Chinchillaen bør også have et stort bur, hvor den har rigeligt af udfoldelsesmuligheder, og hvor der ikke er nogle flugtmuligheder. Man skal derfor være forberedt på at sætte meget plads af til et bur. Det er muligt at have en chinchilla i et lille bur, men jo mindre buret er, jo længere skal den daglige løbetur uden for buret være.
Man bør IKKE holde chinchillaer i kanin- eller marsvine bure, da disse ganske enkelt er alt alt for små. For nærmere information, se under Bur

En anden ting du bør være opmærksom på er, at chinchillaens mave er meget sart. Dette betyder at den skal have noget specielt foder, og man må IKKE give dem almindelig gnaverblanding, selvom dette til tider kan virke fristende grundet prisen. Se en mere præcis beskrivelse af deres kostvaner under Kost.

Derudover er chinchillaen IKKE et dyr man bør give til mindre børn, og jeg vil kraftigt fraråde dem som spontane julegaver.
Man bør i det hele taget kun give et dyr i gave, hvis det er en ansvarlig person, der har læst en del om dyret, i forvejen.


Ting du skal være opmærksom på ved købet:
  • Chinchillaerne skal gå i fornuftige bure, og der skal være en fornuftig hygiejne
  • Chinchillaerne bør være nysgerrige hvis man nærmer sig buret
  • Chinchillaen skal være tryg ved at blive håndteret. Den behøver ikke selv hoppe ud, men den bør ikke smide storet totter pels eller strinte, hvis den skal tages ud
  • Øjnene skal være klare, uden noget pus eller materie i dem
  • Chinchillaen må ikke være våd ned af hagen, da dette kan tyde på tandproblemer
  • Pelsen skal været fint jævn, og blød. Den må ikke totte, eller være kortere nogle steder på kroppen. Kort pels kan tyde på pelsbidderi, og ujævnpels kan i værste fald betyde, at dyret ikke kan rengøre sig selv ordentligt
  • Der må ikke være bare pletter i pelsen, eller sår, da der enten kan være infektioner i sårene, eller den kan have fungus, hvis der mangler pletter med pels. Tegn på fungus kan især ses på og omkring hovedet
  • En unge bør mindst være 8 uger, og veje 200 gram, når den tages fra moderen. Men selvom man står med en 8 uger gammel unge, der vejer hvad den skal veje, så læg mærke til hvor meget den "hænger" ved forældrene, da der er meget stor forskel på hvor selvstændige ungerne er, når de er 8 uger. En unge der konstant løber efter mor, og f.eks. gerne vil nusse med både mor og far gennem tremmerne, bør man ikke købe.
  • Man skal være påpasselig med at købe unger der hår gået meget længere end 12 uger ved forældrene, da nogle unger bliver kønsmodne når de er 3 måneder. Der kan her være risiko for indavl.
  • Besøg ungen/ungerne du vil købe, af flere omgange. Du kan begynde fra de er helt små, herved kan du også se hvordan forældredyrene er. Vil sælger ikke lade dig komme forbi af flere omgange, bør du holde dig væk.
  • Sælger bør være i stand til at kunne besvare alle dine spørgsmål, omkring dyret