Chinchillaens BurHvordan skal buret være?
For det første bør man være opmærksom på er, at chinchillaen er nataktiv, og derfor skal være det meste af tiden, hvor den er aktiv, inden i sit bur. Der skal derfor være rig mulighed for at chinchillaen kan udfolde sig. (Man skal dog ikke regne med at chinchillaen kan undvære sin daglige løbetur uden for buret, selvom der er mange udfoldesesmuligheder i buret).
En god grundregel når man anskaffer sig et bur er, at jo større jo bedre. Jo mindre buret er, jo større krav er der til chinchillaens daglige løbetur.
Jeg vil derfor sige at 50*100*80 cm (D*B*H) er mindstemål. Har man to dyr må buret ikke være mindre, og buret bør så vidt muligt være større hvis man har planer om unger.
Det kan ikke anbefales at have et bur der er meget mere end 60 cm. dybt, da det bliver besværligt at rengøre ordentligt


Indretning:
I buret er det nødvendigt at have nogle siddebrædder, dyret kan hoppe rundt på. Der ud over bør der være nogle friske frugtgrene i buret, se under Kost. Man kan også vælge at hænge legetøj ind til sit/sine dyr. Dette legetøj bør dog ikke erstatte de friske grene, som chinchillaen bruger til at kravle rundt på, og gnave i. Man kan f.eks. vælge at hænge en hængekøje ind i buret - dem der bruges til ildere. Andre ideer til legetøj vil du kunne finde under Tilbehør.
Så er der bundlaget. Jeg bruger selv savsmuld i en massiv bund. Dette bør skiftes en gang om ugen, da man ellers risikerer at dyrene får svamp, hvis savsmuldet bliver fugtigt (hvilket det gør, da dyrene vil tisse på det). Der ud over kan man lægge Naturel Strø neden under savsmuldet. Det minder lidt om de piller, man fodre sine dyr med, men det består af sammenpresset savsmuld. Når dyrene tisser på dette, vil det suge urinen til sig, og stille og roligt smuldre. Man undgår på denne måde at der bliver fugtigt i bunden. Bundlaget skal dog alligevel skiftes 1 gang ugentligt. Man kan også vælge at lægge aviser i bunden. Dette gør jeg ikke selv, da jeg ikke mener det er sundt for dyrene at æde af aviserne, da der er tryksværte på. Man kan også bruge trådnetsbunde.
Sidst men ikke mindst bør dit/dine dyr konstant have adgang til frist vand og hø. Til hø vil en ganske almindelig høhæk, der også bruges til andre gnavere, såsom marsvin og kaniner være udemærket. (se også under Kost) Vandet bør være i en drikkedunk. Personligt vil jeg fraråde en drikkedunk med for meget plastik der stikker ind i buret, da chinchillaer ofte er meget glade for at gnave i sådanne ting, men det kan være meget individuelt fra dyr til dyr. Derudover bør der også være en foderskål, der bruges når dyrene skal have mad (se under Kost). Desuden bør dit/dine dyr have et hus i træ.Husk desuden en mineral sten, og/eller kalk og saltsten. For det første sliber det tænderne, og for det andet er det sundt.

Nogle vælger at have en gasbeton blok inde i buret, som dyrene bruger som gnavesten (holder tænderne ved lige). Personlig tror jeg ikke at det er sundt for dyrene at gnave i den, da de ikke kan undgå at få lidt støv med ned i lungerne, når de gnaver i den. I stedet vil jeg råde til rigelige mængder friske grene. Man kan evt. have lidt ekstra grene, og så lægge en tyk stump gren ind i ny og næ, som dyrene kan gnave i. Hvis man skulle vælge at komme gasbeton ind i buret, bør man dog være opmærksom på, at ældre dyr, der ikke har haft en sådan sten/blok før, let kan gå amok, og gnave sine tænder for langt ned.


Hvor skal buret stå?
Når man skal finde et sted at placerer chinchillanes bur, skal man være opmærksom på tre ting:

1: Chinchillaen skal have ro i dagtimerne.

2: Chinchillaen larmer om natten.

3: Chinchillaen må ikke stå i træk.

Hvis man ikke giver chinchillaen ro i dagtimerne, kan det resultere i stress, og dette kan dyret i sidste ende dø af. (se under Sygdomme)
Det er derfor meget vigtigt at buret bliver placeret et sted, hvor der ikke går mange mennesker forbi hele tiden, eller der på anden måde bliver larmet.
Det er dog muligt at have burte stående i en stue, hvor der både bliver set fjernsyn og hørt musik, så længe man er opmærksom på at der ikke bliver skuet helt op for lyden.

Det kan ikke anbefales at have buret stående i soveværelset, med mindre man sover meget tungt, da dyrene har en tendens til at larme meget om natten.

Chinchillaer bør ikke stå i træk, da dette kan medføre forkølelse, og i værest fald lungebetændelse. For nærmere information se under Sygdomme


Skal jeg købe et bur, eller bygge et selv?
Hvis man vælger at købe et bur, kan man købe nogle udemærkede bure i en dyrehandler. Desværre har disse bure en tendens til at være meget små, og så har det for det meste også plastikbund, hvilket lang fra kan anbefales. Ikke alle dyr vil bidde i denne bund, men for mange vil den virke fristende, og man vil i disse tilfælde opleve, at der virkelig bliver gnavet løs, og der til tider bliver gnavet hul. Hvis man alligevel skulle vælge et sådan bur, er det muligt at aflede opmærksomheden ved at sætte en masse legetøj og friske grene ind i buret. Ud over bunden og den lidt lille størrelse, er tremmerne som regel også bearbejdede. Det vil chinchillaen muligvis også gnave af. Så alt i alt vil jeg som udgangspunkt fraråde bure fra dyrehandlere.
Ellers er det muligt at købe bure rundt om på nettet, og i enkelte dyrehandlere, der er lavet specielt til chinchillaer (se under Links).

Hvis man vælger selv at bygge et bur, kan man gøre det på tre måder:


Skabsburet:
Et skabsbur er nok det mest normale hjemmelavede bur. Her kan man købe et gammelt skab, eller tage et af sine egne gamle skabe. Man skal bare være opmærksom på at skabet ikke bør være behandlet indvendigt. Hvis skabet alligevel skulle være dette, skal man enten slibe eller høvle det behandlede lag af.(Dette gør sig kun gældende hvis chinchillaen har mulighed for at gnave i det behandlede træ).
Herefter er det eneste man mangler nogle siddebrædder, og noget voliere-net man kan lave en låge af, og nogle hængsler. Det er meget vigtigt at man bruger voliere-net, da f.eks. hønsenet er for tyndt, og dyrene kan gnave sig igennem det, og kan evt. også skære sig på det.
Hvis man planlægger unger, vil det også være en god ide at sætte en plade op for neden, i den siden hvor der skal være låge, da man så også har sikret for baby-flugt, hvis man har planlagt at avle.


Det selvbyggede bur:
Man kan også vælge selv at bygge et bur helt fra bunden af. Dette kræver at man har en kreativ tankegang, og ikke er helt nybegynder inden for håndværkerfaget.
Hvis man vælger denne metode, bør man finde noget træ man vil bruge som materiale, f.eks. krydsfiner. Samtidig med at man får bygget sit eget bur fra bunden, har man også materialer til siddebrædder med det samme. Man kan vælge at samle det med hammer og søm, skruer, eller med dyvler. Alt efter hvor tyndt materialet man bruger er, vil skruer være det der i langt det fleste tilfælde holder bedst.

Når vi skal igang med at lave nye bure, vil der blive lagt et guide op her inde, hvor man kan se vores fremgangsmåde.


Selvsvejset bur:
Det er også muligt selv at svejse et bur til sine dyr, men det er ikke noget jeg vil råde folk til, der aldrig har prøvet at "lege" med svejsegrej før, til.


HUSK!

Lige meget hvilket bur man vælger at lave, skal man huske voliere-net og hængsler til lågerne, og så en eller anden anordning til at åbne og lukke lågerne med. Dvs. en lås og et form for håndtag.