Køb og salg af dyrI dag lever vi i et materielt samfund, hvor man desværre er kommet ind i en "køb og smid væk" rytme. Ved de fleste materielle ting, gør det ikke det store, da det kommer på genbrugspladser, og en stor del af det kan genbruges. Desværre er denne "køb og smid væk" mentalitet begyndt at brede sig til vores dyr. Der ligger derfor mange ting bag, når man skal købe eller sælge et dyr.
Nedenstående tager udgangspunkt i pattedyr.


Køb af dyr:
Først og fremmest bliver man nødt til at gøre sig klart, hvilket dyr man har interesse i.

 • Her efter bør man undersøge hvad dyret kræver. Det er ikke altid nok at søge på nettet, da meget der ligger på nettet enten ikke bliver opdateret, eller er yders subjektivt. Det er derfor en god ide også at udnytte biblioteket flittigt, og evt. købe bøger hvis man helst vil det.

 • Når man har gjort sig klart hvad det specifikke dyr har af behov, i form af mad, aktivitet, bur forhold og på hvilken tid af døgnet det er aktivt, bør man genoverveje om dyret egentlig stadig har interesse. Kan man tilgodese samtlige behov, og er man indstillet på at beholde dyret hele dyrets liv. *

 • Hvis man er indstillet på disse ting, skal man til at finde et passende bur/terrarium/akvarium dyret kan bo i. Det er en god ide at købe bur, madskål, drikkedunk, "hus" samt mad, vitaminer og evt. andre ting man skal bruge, nogle dage før man får dyret, så det hele er på plads. Det kan på ingen måde anbefales at få fat i dyret samtidig med, eller før man skaffer disse ting. Og man bør ALDRIG anskaffe sig dyret først, og først dagen efter, finde et bur/påbegynde bygningen af buret.

 • Når man skal købe et dyr, er det en god ide at opsøge en avler, frem for en dyrehandler.
  Dyr fra en dyrehandler behøver ikke være dårlige kæledyr, men hos en avler er der større sikkerhed for at dyret ikke fejler noget, og som regel er det mere håndtamt. Nogle typer dyr kan man også købe ved pelsavlere, og dette kan også anbefales frem for en dyrehandler. Her er nettet til gengæld et godt sted at begynde. Som regel skal man blot indtaste navnet på det dyr man søger, i en søgemaskine, og vupti, så dukker der en masse hjemmesider, til avlere op, eller fora hvor man kan finde avlere. En anden smart ting ved at finde en avler er, at man som regel altid kan komme i kontakt med avler igen, hvis der er noget man er i tvivl om, og avler vil som regel være glad for at hjælpe.

 • Husk at det er en god ting at komme ud og kigge på dyret, før man siger ja til at købe det. Må man ikke komme forbi en evt. avler, så skal man bare holde sig helt væk, og kommer man ud til en hvor dyrene ikke ser ud til at trives, er det også med at holde sig væk. Dyrene skal helst være nysgerrige, og ikke være bange for menneskelig kontakt, samt ikke have nogle tegn på sygdom.

 • Herefter er det bare med at vente til dyret bliver gammelt nok, hvis man har bestilt en unge, og denne tid kan man jo passende bruge på at skaffe bur mv. Når ungen er gammel nok kan man så få den hjem, og begynde at lære den at kende.Lige meget hvad man køber af dyr, er det en god ide lige at lade dyret få fred den første dags tid eller to. Det er ok at "hilse" på dyret, men det skal lige have lov til at vænne sig til de nye omgivelser, og blive helt tryg ved dem.

 • Når man har fået sit dyr hjem, kan det være en god ide at have en bog stående, omkring de specifikke dyr, så man altid kan slå op, hvis der er noget man ikke er helt sikker på.

Sælger:
Der er et par ting man bør være opmærksom på, når man har fået kontakt til en sælger.
Langt de fleste spørgsmål du kan komme på, bør sælger være i stand til at svare på. Hvis du f.eks. beder om en alder på dyret, bør du som minimum kunne forvente, at sælger ved hvor længe dyret har været ved ham/hende. Hvis det ikke er en avler man har kontakt til, men en der bare gerne vil af med et par voksne dyr, og har sælger haft dyrene fra helt små, bør vedkommende som min. vide hvilket år dyret/dyrene er født. Er sælger 2. eller 3. person der har dyrene, bør sælger have en nogenlunde ide om hvor gamle dyrene var, før han/hun fik dem.
Ved køb hos en avler, bør du få tlf. nr., så du altid har mulighed for at tage kontakt, hvis der skulle ske uventede ting.

NB:
Er man ikke indstillet på at slippe 200-300 kr. for de små og mest almindelige pattedyr, bør man kraftigt genoverveje hele problemstillingen med at holde dyr. Som regel kan man finde noget billigere div. gratis steder, og man vil også kunne finde billige bure og tilbehør, men en ting som foder er en konstant udgift, og har dyret brug for dyrlæge hjælp, nytter det ikke noget at man ikke har pengene til det.

Langt de fleste dyr trives bedst hvis de går 2 sammen

*Nogle gange vil det ikke være muligt at beholde et dyr, som f.eks. ved allergi.


Salg af dyr:
Når man skal til at sælge dyr, er det oftest fordi man avler dyr.Der er mange ting man skal gøre sig klart, når man skal til at sælge dyr. For det første er der det med priserne.
Det er en god ide at sætte sig godt ind i hvad de forskellige mennesker tager for forskellige dyr. Der er ikke nogen grund til at ligge i den dyre ende, når man skal af med et dyr, og man skal også være klar over hvad man kan "tillade" sig at tage for et dyr. Så tænk realistisk når du skal beslutte dig for en salgspris.

Der ud over er der noget der kaldes for Symbolsk pris
En symbolsk pris bruges når man af den ene eller anden grund står med et dyr man skal af med, til et godt og blivende hjem. Grunden til at det kaldes en symbolsk pris er, at man på den måde slipper for at skulle give et dyr væk, helt gratis, med den risiko at dyret kommer ud til en uden nogen egentlig interesse. Der er mange der oven i den symbolske pris kommer med en mere eller mindre direkte trussel om aflivning, hvis man ikke tager imod dyret. Dette er på ingen måde noget man bør gøre. Kan man ikke komme af med dyrene, og er eneste udvej en aflivning, så bør dette ALDRIG bruges som trussel, eller på anden måde nævnes når man skal af med dyret.

For nærmere information om avl, kig under avl af dyr.

Køber:
Det er ikke altid en god ide at sælge til den første og bedste køber. Der er nogle småting jeg personligt vil tilråde, at man holder øje med, ved en potientiel køber.
 • Virker køber utålmodig?
  Hvis køber virker utålmodig, kan det være et tegn på noget spontankøb.

 • Vil køber ikke forbi og se dyrene?
  Hvis køber ikke har haft det specifikke dyr før, og ikke vil forbi og se dem først, skal man også være lidt forsigtig.

 • Mærkeligs spørgsmål.
  Hvis der bliver stillet spørgsmål om de mest basale ting, meget kort inden dyret skal flytte hjemmefra, bør man kraftig genoverveje salget.

Det er ingen skam at afslå en evt. køber.
Hvis man ikke er tryg ved køber, bør man aldrig sælge et dyr, da dyret er ens ansvar.
Hvis en køber ikke virker specielt velinformeret, eller virker lidt for "spontan", kan man evt. hjælpe til med information. Man kan også tilbyde at holde et dyr, til køber har fået et noget bedre indblik pasning og pleje.
Husk at hverken du eller køber får noget ud af ikke at behandle hinanden ordentligt. I værste fald finder køber blot et dyr et andet sted, sælger måske er ligeglad med dyrets fremtid. Det er også død ærgeligt at komme på kant med hinanden, hvis man virkelig har nogle gode råd man kunne have givet køber.
Alt dette gør sig naturligvis også gældende den anden vej rundt.