Chinchillaens Kost



Først og fremmest er det vigtigt at gøre sig klart at det ALDRIG kan retfærdiggøres at sulte en chinchilla, for at få den til at spise en ny type foder. Man bør gradvist gå over til en ny fodertype, og hvis den nye type ikke bliver spist, må man se om man kan finde et andet alternativ.
Chinchillaens hovedfoder/grundfoder er pellets, og ikke hø!

Grundfoder:
Som grundfoder bør man bruge chinchillapiller, eller Pellets som de også kaldes.
Disse pellets kan virke meget kedelige, men der er alt hvad chinchillaen skal bruge, og det er vigtigt at de får disse "chinchilla piller", for at få alle de vitaminer de behøver.
Man kan også vælge at bruge Vita Special eller Prestige hos sine dyr. Længer nede på siden har jeg et afsnit om hvad jeg gør.

Derudover bør der også være konstant adgang til frisk vand og hø. Der er mange forskellige typer hø at vælge imellem, og det kan være svært at udpege specifikke mærker dyrene er specielt glade for. Det må dog siges, at Vitacrafts hø med pebermynte hitter hos de små uldtotter. Men som udgangspunkt vil jeg råde til at man køber hø der lugter godt, og det må ikke støve. Hvis høet enten ikke lugter af noget, eller lugter "kedeligt", bør man finde noget andet.
Det hø man kan købe hos Danchin.dk er også virkelig lækkert, og det dufter godt. Jeg synes dog at det er lidt irriterende at det er skåret i så relativt små stykker, da det let falder igennem de høhække jeg har til mine dyr. Men de er virkelig glade for det.

Ekstra vitaminer:
Det er en god ide hvis man også har en saltsten inde hos sit dyr. Hvis dyret mangler salt, vil man kunne opleve, at dyret slikker på ens fingre, hvis man sveder på håndfladerne.
Man kan også få mineral sten, hvilket også er en god ide at have inde hos sine dyr, om ikke andet bruger de dem som gnavesten.
Der ud over bør man give et ekstra tilskud af kalk. Jeg giver selv en halv kalk tablet i ny og næ, mens andre sætter hele kalksten ind til dyrene. Hvis man vælger at bruge tabletterne, skal man blot huske at give dem med jævne mellemrum.Hvis en chinchilla ikke har brug for kalk, skal den nok selv gøre dig opmærksom på det, enten ved ikke at tage imod den, eller ved at tage den, tage en lille bid/et prøvebid, og så tabe/smide den fra sig. Det kan også varmt anbefales at få fat i et såkaldt cuttlebone. Hvis en chinchilla begynde at blive ujævn i pelsen og et sandbad ikke kan rette op på det, kan det skyldes mangel på C-vitamin. Dette kan man både få i en flaske, eller på pulver form.


Grene:
En god tommelfingerregl når man skal finde grene til sit bur er, at man skal finde frugtgrene.
Man skal dog være opmærksom på at det ikke er grene fra træer med stenfrugter.
Husk at der ikke må være svamp på de grene du anvender. Det kan derfor være en ide at tører dem over med en fugtig klud, eller evt. skylde dem i kogende vand.
Jeg vil ikke anbefale at man begynder at vaske grenene i div. vaskemidlre, da de kan være sværer at få vasket 100% af igen, og de vil i dette tilfælde være skadelige for chinchillane

Liste over velegnede grene:

Ahorn
Ask
Birk
Bøg
Eg
Enebær
Fyr
Hasselnød
Lindetræ
Pil
Pærer
Æble


Foder vi bruger:
Det er meget forskelligt hvad folk bruger af foder.
Personligt har jeg bemærket at dyrene har en tendens til at spise mere, hvis der er forskellige ting de kan vælge mellem. Det virker som om dyrene bliver stimuleret af dette, og det kan man bruge til sin egen fordel, hvis man har en kræsen chinchilla. Desuden er jeg af den overbevisning at det er sundere for dyrene at få en smule varieret kost.
Jeg har fundet frem til at en kost der består af 3/4 pellets og 1/4 andet, er et udemærket blandingsforhold. F.eks, kan man blande Prestige og almindelige pellets. På den måde er der både lidt guf, og flere forskellige varianter af pellets. Man kan også vælge at komme ting som ærteflager, majsflager og hele majs i. Andre typer godbidder der ikke er fedende, og ikke indeholder for store mængder sukker kan også bruges. Hvis man gerne vil holde sig til rene pellets, men dyrene ikke er så meget for det, kan man blande 2-3 typer pellets sammen. Her må blandingsforholdet gerne være 1:1, da der burde være nogenlunde det samme i de forskellige typer pellets. Sidste mulighed er at tage ½ pellets og ½ Vita Special. Dyrene tager dog ikke skade af kun at få Vita Special eller Prestige.Ved Prestige skal man blot være opmærksom på at dyrene også skal spise de pellets der er til stede. Dvs. at man må tilpasse den mængde mad man giver, så det hele bliver spist. Jeg plejer at sige ½ håndfuld pr. dyr, andre siger 30 gram.
Det er naturligvis også muligt at mikse de metoder jeg har nævnt, man skal blot huske at der ikke må være for meget guf, der skal kun være nok til at dyrene bliver stimuleret af det, de må ikke kunne spise sig mætte i guf alene.


Foder vi bruger ved dyr med ondt i munden:
Som beskrevet under Sygdomme, kan man til tider opleve dyr med tænder der er vokset skævt. Hvis det er kindtænderne der har været problemer med, kan det godt gøre ondt på dyret efter en evt. klipning af tænderne. Det vil derfor ikke være særlig behageligt at spise den normale foderblanding, da den kræver at der bliver tykket. De første par dage kan man derfor med fordel selv lave noget mad til dyret med ondt i munden, og det gøres som følger:
Man skal for det første bruge en morter. En blender kan også gå an, men her vil alt der kommer i, blive meget småt, og det er ikke hensigtsmæssigt, da dyret stadig skal kunne bruge tænderne en smule.
Nå, men man tager nu det mad man plejer at give sit dyr, og kommer det ned i morderen, og begynder at slå tingene ud i mindre stykker. Det kan være en fordel at komme 1-2 rosiner i. Men det er vigtigt at de bliver mast helt ud i blandingen. På den måde kommer der lidt fugt til det hele, og det hele vil smage lidt af rosin. Så samtidig med at man opnår en konsistens der er til at tage og holde på, vil man også få noget der smager lidt bedre end det normale foder. Man kan evt. også tage et par mandler og få mast dem godt ud i blandingen. Andre typer nødder kan også gøre det, da det er fedtet der er med til at give blandingen lidt konsistens.
Det hele skal gerne ende med at få en let smuldre-agtig pasta konsistens. Opnås denne ikke ved tilsætning af et par rosiner, samt et par nødder, kan man evt. tilsætte lidt flydende vitamin, der kan købes i enhver dyrehandler.
Herefter er det bare at servere, og så dyret gufle maden i sig. Det er også en rigtig god måde at få dyret til at holde vægten på.


Pixy
Pixy nyder lidt tørret æble
Godbidder:
Når man skal finde godbidder til sin chinchilla, bør man som udgangspunkt finde noget der også er sundt for dyret. Det vil derfor være en god ide at sætte sig ind i hvad de små slikmunde ikke har så godt af.
Det er dog et større projekt, så jeg vil her prøve at komme med forslag til hvad man kan bruge som guf.
Nogle godbidder kan også være direkte sunde for chinchillaen, og vil derfor også blive nævnt under helse.

Rosiner:
Rosiner kan man være sikker på altid vil hitte hos de små slikmunde. Man skal dog være opmærksom på at rosiner let giver diarré hvis man giver for mange af dem.
Det er en smagssag hvor mange rosiner man kan give sit dyr om dagen, men man plejer dog at sige 1-3 om dagen.
Læs nærmere under Helse.



Tørret Æble
I nogle dyrehandlere kan man finde tørrede æblestykker, i nogle små poser. De er et kæmpe hit.
De bør gives i et begrænset omfang.

Tørrede Bambusblade:
Hvis man har en bambusbusk i haven, kan man med fordel plukke pladene, og de nye skud på planten.
Man bør skylle dem grundigt, og herefter lægge dem til at tørre. Når de er tørre, kan man bruge dem som guf til sine chinchillaer.

Bambus:
Føler man ikke at det er nok at stikke et tørret blad til sin chinchilla i ny og næ, kan man også give den en hel gren med blade på.
Dette bør dog ikke gives mere end 3-4 gange om ugen af 1-2 stænger m. blade på af gangen. Bambus har desuden en tendens til at splintre så det er en god ide at holde øje med hvordan dyrene er til at spise selve bambusgrenen. Splintre den for meget bør den tages fra.

Bambus blomster:
Hvis du har en bambus hæk der er ved at afblomstre, så er det ekstra lækkert for ens chinchilla at få sådan en bambus stængel, med en blanding af bambusblade og bambus blomster på.

Rosenknopper:
Rosenknopperne dufter godt, og langt de fleste chinchillaer vil finde disse tørrede rosenknupper virkelig lækre.
De kan købes i en lille æske hvor der også er tørrede hyben i. Det er Vitakraft der sælger denne blanding. Man kan også vælge kun at købe rosenknopperne. Dette kan man gøre gennem Danchin.dk hvor der heller ingen risiko er for svampesporer.

Crackers:
Træstang betrukket med guf der kan hænges op i buret. Der er forskelligt tilskud af vitaminer i dem. Varianten med kalt er smart at give en gang om ugen i et bur, hvor hunnen er drægtig, eller har unger. Hvis hun ikke gider spise andre former for kalt er man sikret at hun får et lille kalktilskud.
De kan købes i enhver dyrehandler.

Majs ringe
Majs ringe
Majsringe:
Majsringene består af knuste majs der er presset hårdt sammen, og så er der tilsat en smule druesukker, der gør dem ekstra lækre for de små slikmunde.
Man bør ikke give en hel majsring til en chinchilla. Jeg giker kun ca. en kvart af gangen.
De kan købes inde hos Danchin.dk.

Grøntsagsringe:
Grøntsagsringene er lavet på samme måde som Majsringene, blot med andre grøntsager her i bland gullerod. Super smart hvis chinchillaen er ved at blive træt af Majsringene. Har man en chinchilla der ikke bryder sig om Majsringe er der også en chance for at denne vil kunne lide en af de andre typer ringe.
De kan købes inde hos Danchin.dk.

SweetCorn:
Poppede majs. Der bør kun gives 1-2 af gangen. De kan købes inde hos Danchin.dk.

Majsflager:
De kan købes inde hos Danchin.dk.

Ærteflager:
Dette er som navnet antyder flager der er lavet af ærter.
Kan gives i relativt store mængder af gangen unde dyret vil tage skade.
Jeg har oplevet at de har en tendens til at blive mere populære end majsflager.
De kan købes inde hos Danchin.dk.


Helse:
Frem for at gå til dyrlæge hvis ens chinchilla har en mild forstoppelse, eller en mild dirré, så kan man bruge roiner o.l.

Rosiner:
Rosiner er særdeles velegnede til dyr der har begyndende hår mave. Dog bør man undgå rosiner hvis et dyr har dirré eller begyndende dirré.
Unger fra 0 dage til 2 måneder, bør ikke få rosiner.
Jeg har to dyr der har lidt maveproblemer. Deres afføring skifter meget mellem lidt for hård/lille og lidt for blød. Ved at give dyrene 1-3 rosiner dagligt, bliver mavens balance stabiliseret.
Bemærk at det er et specielt tilfælde ved to af mine dyr, det er ikke sikkert at lige præcis din chinchilla har godt af 3 rosiner dagligt.

Kalk
Kalk tablet
KalkTableter:
Kalktableter, eller calciumtableter kan man bruge, hvis man ikke vil give sine dyr de gnavesten man kan få, der er lavet af kalk.
Jeg kan bedst lide at bruge kalktableter, da man har lidt mere styr på hvor meget de får, og det er derfor også nemmere at se hvis de pludselig spiser meget, eller lidt i forhold til hvad de plejer.
Man bør give en halv tablet med jævne mellemrum. Det der ikke bliver spist kan fjernes, eller lægges ned i madskålen.

CuttleBone:
Dette kan bruges som kalktilskud. Det er 100% kalk man har fra en bestemt type blælsprutte der kaldes Cuttlefish på engelsk. Flere af vores dyr er meget glade for disse, mens kalktabletterne er knap så interessante. CuttelBone er også et sjovt stykke legetøj. De er dog en smule vanskelige at få fat i.