MyterSukkersyge:
Til tider vil man støde på en påstand om, at chinchillaer er født med sukkersyge. Denne påstand er faktisk heller ikke ualmindelig ved andre typer af gnavere. Men som beskrevet i FAQ'en så er det ikke tilfældet. Hvis en hel art var født med sukkersyge, ville den dø hurtigere end den kunne nå at formere sig. Så lad og en gang for alle få slået en streg over påstanden, om at nogle dyr fødes med sukkersyge.


Tab af hale
Af en eller anden grund er der kommet en udpræget misforståelse omkring chinchillaens forsvar. Tilsyneladende er det noget man har blandet sammen med adfærd fra deguer.
For det første så er det ikke en forsvarsmekanisme for chinchillaen, at smide lidt af halen. Hvis noget af halen ryger af, så kan det sammenlignes lidt med at man mister et led fra en finger. Det vil så også sige, at halen altså ikke vokser ud igen. Faktisk er det kun ved krybdyr og hvirvelløse dyr, man kan opleve at tabte/mistede lemmer bliver genskabt.
Det er dog rigtig nok at chinchillaen kan smide noget, som forsvar. Men det er totter af pelsen den smider. Faktisk kan man godt blive lidt chokeret første gang man står med sådan en stort tot hår, men ikke har faget nogen chinchilla. Men det kan (som regel) ikke ses, når en chinchilla smider pelsen som forsvar.Hanner kan ikke sammen
Jo, hanner kan lige så godt sammen som to hunner, eller en hun og en han. Problemet kan være, hvis man har 2 hanner der går sammen, og de kan lugte en hun i brunst. Det vil i langt de fleste tilfælde ende ud i slagsmål mellem de to hanner.
Men alle former for sammensætning kan gå galt. Der kan læses mere om sammensætninger under Par og sammensætning.Tryk på brystkassen
Her er der faktisk en del forskellige varianter af historierne.
Las os med det samme fastslå at en chinchilla har ribben. Det har alle pattedyr, og chinchillaen er ikke en undtagelse.
At en chinchilla ikke kan tåle tryk på brystkassen, er en sanhed med modifikationer. Chinchillaens ribben er relativt bøjelige, og kan ikke holde tilnær så meget pres som f.eks. et marsvin eller en kanin kan. Men det er ikke korrekt at man ikke må løfte en chinchilla ved at tage rundt om/ind under maven på den. Det kan den godt tåle. Den tager bestemt heller ikke skade af at blive holdt godt fast, hvis man f.eks. skal give medicin i en sprøjte e.l.Ingen mavesæk
Igen er en mavesæk en ting der har med det at være pattedyr, at gøre. Chinchillaen har blot en lille mavesæk.
Der kan læses mere omkring tarmsystemet under KostChinchillaen er allergi-venlig
Chinchillae er ikke et allergi-frit dyr. Har du allergi over for pelsdyr, skal du derfor ikke anskaffe dig en chinchilla.
Hvis du aldrig har været allergisk, og du pludselig kan mærke at det kilder meget, i f.eks. din næse, efter du har haft din chinchilla ude, er det med al sansynlighed ikke allergi der er tale om, men nok nærmere de meget fine hår chinchillaen har, der jævnligt skiftes.
Desuden er det sand de tager bad i også meget fint, og kan være en kilde til irritation. Men pas meget på med at forveksle irritation med en desideret allergi.Deguer og chinchillaer kan sagtens sammen
NEJ! Deguer og chinchillaer kan IKKE sammen, og de lever IKKE sammen i naturen.
Til tider kan deguens øvre levegrænse krydse chinchillaens nedre levegrænse. Dvs. at dyrene ikke lever sammen i naturen, og præcis hvor folk har fået denne ide fra, er jeg ikke helt sikker på. Det kan muligvis skyldes at deguen til tider deler bo med en gnaver der kaldes chinchilla rotten. Denne gnaver har dog intet at gøre med en chinchilla.
Det er muligt at en degu og en chinchilla vil kunne sammen et stykke tid, men stressfaktoren vil formentlig betyde at begge dyr vil dø for tidligt.