Chinchillaens oprindelseArt:
Chinchillaen hører til gnaverordenen, det vil, som navnet hentyder, sige, at det er en gnaver. Den hører til den gruppe af pattedyr, man kender flest arter fra. Man kender til ca. 1600 forskellige arter af gnavere. Chinchillaen hører til ordenen Chinchilldae.


Latinsk betegnelse:
Chinchilla lanigera

Kæledyrs chinchillaen:
Chinchilla lanigera er den chinchilla vi idag har som kæledyr.
Nogle udelandske opdrættere påstår dog, at have Chinchilla brevicaudata i deres bestande.
C. brevicaudata er større end C. lanigera men C. brevicaudata har mindre øre og hale end C. lanigera, og nogle påstår at C. langeria skulle have en blødere pels.
Der er også teorier om, at C. brevicaudata og C. lanigera er blevet krydset, for at opnå en større chinchilla, med en meget fin/blød pels, der skulle være mere velegnet til pels-avl.
De danske betegnelser for hhv. C. lanigera og C. brevicaudata er langhalet chinchilla, og korthalet chinchilla.

Levested og vaner:
Chinchillaerne komme oprindelige fra Sydamerika. De lever i klippefulde højder, godt 5000 m. over havet, på vestsiden af Andesbjergene.
De områder de lever i har meget store temperatursvingninger, og til tider lange tørkeperioder. Der er næsten ingen vand i områderne, så for at få væske drikker de morgenduggen, der falder på græsset, og de spiser af de kaktusser, der gror i området. En god ting ved disse kaktusser er deres frugter, der er meget vandholdige. Chinchillaen gnaver et hul, så den kan komme ind midti kaktussen, så kravler den op på indersiden af kaktussen, for at få fat i de lækre frugter. På denne måde kan en kaktus hurtigt blive helt gennemhullet.
Chinchillaerne lever i kolonier. De graver ikke selv deres huler, men udnytter de huler der naturligt kommer i klippevæggene. De kan dog også finde på at bo sammen med andre dyr. Et dyr man tit ser dem bo sammen med, er chinchillarotten.
Indgangen til hulen ligger lidt lavere end resten af hulen, så der aldrig bliver vådt i selve hulen, hvor chinchillaerne ligger og sover.
Chinchillaen er nataktiv, og kommer derfor kun ud i skumringen, og løber så rundt hele natten og leder efter føde. Lige så snart det begynder at blive lyst, finder de tilbage til deres huler og lægger sig til at sove.

Der er lidt uenighed om hvordan chinchillaen lever med andre chinchillaer, men jeg er af den overbevisning at de lever i kolonier, og ikke i familieflokke, da de vil indavle hvis ungerne bliver ved forældrene. Så vidt jeg har kunnet læse mig frem til, er hunnen monogam. Dvs. at hun holder sig til en enkelt han, hele livet. Men jeg kan ikke finde noget information omkring hannerne, på dette område.


Opdagelsen af chinchillaen:
Efter at de spanske conquistadorer (erobrere) i 1500-allet erobrede Sydamerika, blev chinchillaens pels kendt i Europa. Især i 1700- og 1800-tallet var pelse lavet af chinchillaskind meget eftertragtede i Europa.
Der går ca. 150 chinchillaskind på en enkelt pels. Dette har medført, at det kun har været de mest velhavende mennesker, der har haft råd til en chinchillapels. Men dette gjorde også, at der blev drevet rovjagt på chinchillaerne. Det førte til, at chinchillaen næsten blev udryddet.
Man havde flere gange siden chinchillaen blev et populært "pelsdyr" prøvet at opdrætte dem, men det lykkedes først i 1920'erne.
Det er først inden for de seneste par årtier at man har fundet ud af, hvad det er en chinchilla skal have at spise, for at den kan være sund og rask.