Par og sammensætning



Hvad skal jeg sætte sammen?

Når man skal vælge hvad for nogle dyr man skal sætte sammen, er der nogle ting man skal tage i betragtning.

1: Vil jeg have unger?
Hvis du ikke vil have unger, skal du overveje om du vil sætte to hanner, eller to hunner sammen.
Hvis man vælger at sætte to hanner sammen, skal man være opmærksom på at der ikke er grundlag for at der kan opstå stridigheder. Det vil der kun i tilfælde af, at man har en hun gående i et evt. nabonur, og de to hanner kan lugte hende, når hun kommer i brunst.
Hvis man anskaffer sig to hanner, og på et senere tidspunkt planlægger at anskaffe sig en hun til evt. avl, skal man derfor også være opmærksom på at man skal have en hun til hver han. Man kan dog godt have flere hunner gående sammen med en han.

2: Jeg vil gerne have en han og en hun.
Hvis man har en han og en hun gående sammen, skal man være opmærksom på at der højest sansynligt vil komme unger ud af dette. Der ud over skal man være opmærksom på at hunnen skal være mindst 7-12 måneder gammel, før hun sættes sammen med hannen, da hun ellers ikke er ordentligt udvokset. Personligt mener jeg at hunnen bør være mindst 8 måneder, med mindre hun er lille af sin alder.
Hvis man gerne vil have unger, vil jeg kraftigt råde til at man læser det jeg har skrevet omkring avl først.
Man kan naturligvis også vælge at få steriliseret sin hun, eller kastreret sin han.
Hvis man vælger dette, skal man blot være opmærksom på at chinchillaer ikke tåler narkose ret godt, og det kan derfor ikke anbefales at man få sterliseret eller kastreret sin chinchilla. Hvis man har over vejet dette, bør man i stedet vælge to af samme køn, som beskrevet i punkt 1. ovenfor
Derudover skal man også være opmærksom på letalfaktoren. Denne står beskrevet under Farver og mutationer
.

Note: Man bør være opmærksom på, at ikke alle dyr kan sammen, dette gælder såvel to af samme køn (hanner som hunner) som to af forskelligt køn.
Det ér muligt at sætte f.eks. flere hanner sammen, og kun have en hun, men det kan ikke anbefales at prøve hvis man er førstegangs ejer af chinchillaer.
Man bør ikke kaste sig ud i at have større grupper (alt over 2 dyr) før man har haft chinchillaer i et par år.



Det ideelle par:

Ungdyr:
Hvis man anskaffer sig to dyr, der skal sidde sammen, og evt. senere skal have unger, vil det være en klar fordel at anskaffe sig et par ungdyr, da de vil have nemmere ved at lærer hinanden at kende.
Man bør dog være opmærksom på at hunnen ikke må blive parret for tidligt, da hun skal være fuldt udviklet, som beskrevet i punkt 2. ovenfor.


Voksne dyr:
Det er vanskeligt at sætte to voksne dyr sammen. Hvis man alligevel skulle prøve at sætte to voksne dyr sammen, vil det være en fordel hvis den ene, eller begge to, har gået sammen med andre chinchillaer, tidligere.
Man skal også være forberedt på en væsentlig længere tilvændingsperiode, hvis man sætter to voksne dyr sammen, og der er ingen garanti for at dyrene vil kunne enes efter denne tilvændings periode.


Ungdyr og voksent dyr:
Det er væsentligt nemmere at sætte en ung og en voksen chinchilla sammen, end det er at sætte to voksne dyr sammen, da en ung chinchilla er mindre påtrængende end en voksen.
Hvis man har en ung han, der skal sættes sammen med en ældre hun, der har være parret, bør hannen mindst være 10-11 måneder, så han er stor nok til at hamle op med hunnen. Hvis man ikke er opmærksom på dette, og hannen lider nederlag, kan man risikere at han mister sin selvtillid, og derfor ikke vil parre andre hunner fremover.


Note: Man bør IKKE sætte chinchillaen sammen med andre dyrearter. Dette kan godt lade sig gøre, men der er for stor risiko for at det ene dyr lider unde unødvendig stress, eller at det enen dyr spiser af det andet dyrs mad, og at dyret/dyrene herved bliver syge.
Derfor holder man altid arter adskildt.
Vil man f.eks. både have degu og chinchilla, men har ikke plads til begge, må man vælge det ene dyr fra, og kun holde det andet.



Sammensætningen:

Der er flere forskellige måder at sætte chinchillaer sammen på, nogle mere velsete end andre.

Når man får en ny chinchilla, kan man starte med at sætte den ind til den chinchilla, man har planlagt at den skal gå med.
Hvis man har mulighed for det, kan det også være en ide at sætte dem ind i et neutralt bur (dvs. et bur der endnu ikke lugter af nogle af dyrene), og lade dem se hinanden an der.
Man kan også lade dem løbe ude på et neutralt område, på deres daglige løbetur.
Hvis dyrene begynder at hoppe på bagbenene, og/eller strinter på hinanden, kan man bruge følgende metoder:

Bur mod bur:
Man sætter to bure op mod hinanden, så dyrene kan se og lugte hinanden.
I starten er det en god ide at lade dem stå med lidt mellemrum, så dyrene ikke kan nå hinanden, og hakke hinanden. Dette mellemrum skal være lidt længere end man måske først forventer - 5 cm. til 10 cm. - da chinchillaer har en evne til at strække deres forben meget.
Man kan nu gradvist, efterhånden som de pågældende dyr får det bedre med hinanden, rykke burene tættere og tættere på hinanden. Til sidst vil man kunne se at dyrene sidder og nusser gennem tremmerne, og man kan nu igen prøve at sætte dyrene ind i et neutralt bur.

Svedekassen:
Man sætter de to dyr ned i en lille kasse, hvor de ikke har mulighed for at hakke eller strinte på hinanden. Jeg vil sige at dyrene som minimum skal sidde her nede i en time, før der vil være nogen effekt. Også selvom der ikke er nogle synlige problemer i kassen.
Hvis der begynder at komme "uenighedder" mellem chinchillaerne, skal man ryste kassen blidt.

Burbytning:
Ved burbytning, lader man de dyr der er tale om, bytte bur hver dag, så det vænner sig til hinandens lugt.
Det kan dog være meget stressende for dyrene at blive flyttet frem og tilbage hver dag, og man kan derfor tage lidt bundmateriale fra det ene bur, og lægge det ind i det andet, og omvendt. På denne måde vænner dyrene sig også til hinandens lugt.

Lille kasse, stort bur:
Man tager her den ene chinchilla, og sætter den ind i et lille bur eller en transportkasse, og sætter den ind til den anden chinchilla.
Her plejer man at sige at det er hannen der skal sidde i det lille bur, inde ved hunnen, men jeg vil mene, at man bør tage den mest aggressive af de to, og sætte i et lille bur inde ved den mindre aggressive.


Man kan også vælge at bruge en kombination af disse metoder til at sætte dyrene sammen. F.eks. bruge "Bur mod bur" og herefter sætte dem ind på neutral grund.
Jeg vil personligt anbefale at man prøver at mixe metoderne lidt.

Godt nok er nogle af disse metoder ikke ret velsete, men nogle af metoderne virker på nogle dyr, hvor nogle andre metoder virker på andre dyr. Man bliver derfor ofte nødt til at prøve sig frem.