Unger



Generalt om unger:
Når man sætter to dyr af forskelligt køn sammen vil der altid være mulighed for unger.

Fryns 1 dag
gammel
Chinchillaen har mulighed for at få helt op til 6 unger. Hvis den får det, er chancen for at alle vil overleve dog meget lille, da ungerne er så små.
1-4 unger plejer man at sige er hvad en chinchilla kan få, hvor 1-2 er det normale. Med 2 unger er man også mere eller mindre sikker på at moderen har mælk nok til ungerne, dette er man også ved 1 unge, hvor 3-4 unger godt kan være et problem, hvad mælkeproduktion angår.
Det er dog meget forskelligt fra hun til hun, hvor meget mælk der bliver produceret. Man kan sågar risikerer at hunnen slet ikke producerer mælk, men dette forekommer ikke ret tit.
Det er også muligt at checke om hunnen har mælk i sine bryster, ved at "malke" hende. Her kommer der dog meget lidt mælk ud af gange, da de helt små unger kun drikker omkring 0,20 mL. pr måltid.

Ungen bør minimum være 8 uger når den tages fra moderen, og gerne 10-12 uger. Der er en risiko for at ungen ikke er helt fravænnet hvis den tages fra før den er 8 uger. Dvs. at ungen ikke kun lever af almindeligt foder på dette tidspunkt, men stadig er afhængig af de ting der er i modermælken. Ungerne kan blive kønsmodne omkring 3 mdr, men det mest normale er omkring 4 mdr. Det kan derfor ikke anbefales at ungerne bliver mere end 12 uger ved moderen.

Generalt om hunnen før, under og efter fødslen:
Hunnen går ca. drægtig i 111 dage.
Hunnen kan genparres direkte efter fødslen, men dette kan ikke anbefales. Hvis man lader hunnen genparre direkte efter en fødsel, bør dette ikke gentages flere gange. Altså bør det max ske 1 gang, hvorefter hunnen skal have en pause. Hvis hun ikke får en pause, kan det skabe problemer for både hun og unger, i form af vitaminmangel. Her er især kalk noget hunnen let kommer til at mangle. Det kan derfor anbefales at man give kalktilskud til hunnen, mens hun er drægtig, og det første stykke tid hvor ungerne diger. Se evt. under Kost
Der er lidt delte meninger om hvorvidt hunnen tager skade af at sandbade ummildbart efter fødslen, og et par dage frem, fordi sandet tilsyneladende skulle kunne gå op og give livmoderinfektion. Af hensyn til unge/unger mener jeg at man bør tage sandet væk den første dag. Men det er mere for at give bedre muligheder for at der kan diges det første døgns tid.

Hun og han sammen:
Bisse og Hannibal nusser
Man kan med fordel have hannen hos hunnen 1-2 døgn før fødslen. Herefter er det en god ide, at tage ham fra i 3-5 dage, så han ikke får genparret hunnen, da hun kan genparres direkte efter fødslen. For det første risikere man ikke at få unger der kommer til skade, når hvis der skulle blive hoppet på dem, og for det andet er man sikret at hunnen får en pause.
Man kan også vælge ikke at tage hannen fra. Dette mener jeg ikke man bør gøre mere end en gang. Dvs. at hunnen så får 2 kuld lige efter hinanden. Det tager meget hårdt på hunnen, hvis hun skal være drægtig hele tiden, og i værste fald forkorter man hendes levetid væsentligt, hvis man ikke hjælper hende med at få nogle pauser. Desuden kan det også gå ud over ungerne, da moderen måske ikke når at få nok vitaminer og mineraler mellem kuldene, således at ungerne ikke bliver udviklet ordentligt.
Hvis man får et stort kuld, eller hvis man f.eks. får 2 unger, hvor den ene måske er svagelig, kan man med fordel lade hannen blive ved hunnen. Hannen hjælper nemlig med at passe ungerne, og han kan være god til at varme en unge, hvis moderen stikker af, og efterlader den svage.
Hvis man tager hannen fra, er det en god ide at stille ham i et bur ved siden af hunnens. De skal kunne lugte, se og røre ved hinanden. Her er der ikke risiko for at han genparre hunnen, men han har mulighed for at snakke med hende, og også få hilst på ungerne.
Jeg har flere gange hørt om hunner, der ikke ville tage imod hannen igen, efter han havde været taget fra et stykke tid, pga. unger. Men de gange jeg har hørt om, har hannen ikke haft mulighed for at se og nusse med hunnen og ungerne. Efter min mening, er det synd hvis hannen ikke får lov at hjælpe med ungerne, da det tilsyneladende er noget både hun og han er meget glade for.

Unger og mennesker:
Hvis man har et godt forhold til sin hun, kan man allerede få lov at tage ungerne ud den dag de bliver født.
Dette er ret smart, da man herved kan få lov at veje dem, checke køn, og generalt se om alt er som det skal være. Så har man heller ikke problemer med at følge med i deres vægt gennem de første par uger, da det er smart at man ser at de tager ordentligt på.
Fryns sover
på nakken af Nicholas
Når ungerne bliver født skal de helst veje mellem 40-60 gram, men de kan både veje mere og mindre. At de vejer mere gør ikke noget, men det kan være problematisk hvis man får en unge der kun vejer mellem 30-35 gram, og det kan her være nødvendigt at træde til med lidt modermælks erstatning hvis ungen ikke rigtig tager på. Spørg din dyrlæge hvad du bør bruge af mælke-erstatning!
Ungerne kan godt beholde vægten, eller tabe sige et par gram de første par dage, men hvis ungen er lille, eller der ikke er noget vægtøgning gennem et længere stykke tid kan det være nødvendigt at søge dyrlæge eller selv hjælpe ungen. Derfor er det en virkelig god ide at holde øje men nye ungers vægt fra dag et og nogle unger frem. Dvs. at man vejer dem hver dag i et stykke tid.

Ved at have kontakt med ungerne fra den første dag bliver de også mere tamme, og hvis man har dem i hænderne hver dag bliver de på sigt nemmere at håndterer.
Det er også hyggeligt at have helt nye unger ude. De er charmerende, og er allerede glade for at udforske verdenen, og så kan man ikke løbe fra, at det er noget så charmerende når de falder i søvn de mærkeligeste steder.

Egne observationer:
Leg med unger:
Man vil kunne opleve at forældrene leger med deres unger.
Hos vores dyr Bisse og Mystique, er det tilsyneladende kun Bisse (hannen) der leger med ungerne.
Dette gør han ved at løbe rundt nede i bunden, med meget små skridt, mens han udstøder små lyde, som ungerne eller ungen reagerer på. Ungerne løber så rundt i bunden af buret, løber med mellemrum hen til Bisse, røre kort ved ham, eller hopper op på ryggen af ham, hvorefter de spurter væk igen. Dette kan gentage sig et par gange.

Første gang vi observerede dette, så det meget underligt ud, og vi anede ikke hvad det skulle betyde. Men Bisse har gentaget denne form for "leg" ved samtlige kuld. Legen forekommer ikke kun en gang pr. kuld, den forekommer et par gange om ugen. Dog virker det som om leget aftager, et par uger før ungerne er store nok til at blive taget fra (vi fjerner ungerne når de er mellem 10-12 uger).

Hvem opdrager?
Nu har vi kun fået unger på et par, men her har der været et klart mønster i hvem der opdrager hvem, ind til videre da.
I vores første kuld kom der to små piger, som vi valgte at beholde. Den ene (Fnug) var meget meget lille, hun vejede kun omkring 30g, og tabte sig et par gram de første par dage. Hun havde heller ikke åbne øjne ved fødslen. Søsteren (Thea) var en fin pige på 42g, og alt var som det skulle være med hende.
Mystique havde interesse i den begge, men da den store allerede tidligt var ret mobil (hvilket jo er meget normalt) hoppede hun en del rundt i buret. Dette har hun gjort ved alle mobile unger, tilsyneladende for at stimulerer dem til at følge efter hende.
Den lille kunne ikke følge ordentligt med, og havde derfor problemer med at få nok mad og varme. Vi valgte derfor at lade Bisse blive i buret, med risikoen for at Mystique blev genparret, og vi mener stadig at det var det helt rigtige valg.
Nu er de to tøser så blevet voksne, men man kan tydeligt mærke at Mystique tog sig af den ene, og Bisse af den anden.
Thea, hende Mystique tog sig mest af, er nu meget glad for at prøve at bryde ud af sit bur. Hun vil gerne kravle rundt på folk, men bryder sig bestemt ikke om at man samler hende op. Det hele skal helst gå efter hendes hoved. Alt i alt følger hun rigtig godt i sin mors fodspor.
Hvis man derimod ser på Fnug, så er hun meget medgørlig, hun er lige til at pille ud når hun ligger og sover, og hun elsker at ligge inden under en trøje man har på, og nusse. Alt dette er karaktaristika Bisse også har.

I det efterfølgende kuld kom der en lille pige der kun blev 24 timer, hvor hverken mor eller far viste den store interesse, så der har tilsyneladende været noget galt med hende.

Næste kuld bestod af en enkelt han. Selvom han naturligvis var knyttet til sin mor, grundet hans brug for mad, var det helt klart Bisse der stod for at opdrage ham. Det var også her det for alvor blev tydeligt at Bisse leger med ungerne. På samme måde som Fnug, var han meget medgørlig, og glad for at nusse.

I 4. kuld var der 3 unger. 2 hunner og 1 han. Her har det været ekstremt tydeligt hvem der opdragede hvem.
Så snart de to hunner blev store nok, fandt de ud af at de kunne slippe ud af buret, uden vi kunne gøre noget ved det. Det har alle de andre unger også gjort, men de har kun prøvet at stikke af mellem 1 og 3 gange, og så har det ikke været interessant mere. Men ved de to sidste hunner, er det ikke holdt op igen. De er blevet ved og ved med at bryde ud. Desuden er de blevet ekstremt gode til at afprøve burets svagheder systematisk. Dette er Thea også ekstremt dygtig til, og der er ingen tvivl om at de lærer det af Mystique, der lige prøver buret af div. steder, hver gang vi har haft åbnet.
Hannen har slet ikke haft disse tendenser til at bryde ud eller afprøve buret. Han har leget i bunden med Bisse, og han har sågar fået lov at sove på ryggen af Bisse, på samme måde som når en myresluger unge sidder på ryggen af sin mor. Men hver gang en af pigerne har forsøgt at hoppe op på ryggen af Bisse, er han blevet godt tosset. På samme, var det også kun hannen der havde interesse i at spejde ud over hele værelset, fra det højeste punkt i buret. Godt nok sidder Mystique også der oppe, men hun holder ikke udkik på samme måde som Bisse.
Eftersom der var 3 unger, og de to af dem hurtigt lærte at lege Houdini som deres mor, var det begrænset hvor meget vi fik mulighed for at nusse med dem. Dog er det alligevel hannen der har fået det klart bedste temperament, når det kommer til nusning, mens hunnerne hellere vil finde på nye ulykker, præcis som deres moder.

Indt til videre kan vi altså konkluderer at faderen opdrager hanungerne, mens moderen opdrager hunungerne. Grunden til at vi kan konkluderer dette er, at Mystique giver alle sine karaktaristika i sin adfærd videre til hunnerne, mens Bisse gør det samme med hannerne.


Så skete det endelig, tidlig mandag morgen den 14. marts fødte Mystique 2 dejlige unger.

kuld1 kuld1 kuld1 kuld1 kuld1 kuld1 kuld1 kuld1 kuld1 kuld1 kuld1 kuld1 kuld1 kuld1 kuld1 kuld1 kuld1 kuld1 kuld1 kuld1