PindsvinJeg har ikke fået fat i et pindsvin endnu, og får heller ikke fat i et før Nicholas og jeg er flyttet sammen.
Men fordi jeg selv har oplevet en del problemer med at finde ordentlig og informativ information, på andre sprog end engelsk og tysk, der omhandler pindsvin, har jeg besluttet mig for at smide lidt basale ting op her på sitet. Der er ikke noget med pasning og pleje, men mere noget med hvilke arter der er tilgængelige på markedet, hvad man skal overveje osv.

Stortset alle de informationer jeg kommer med her inde, er ting jeg har fået svar på gennem Hedgehog Central eller bogen The Hedgehog Primer.

Typer af pindsvin:

Det hvidbugede pindsvin:
Der er to typer af pindsvin man kan holde som kæle/hobby dyr.
Det mest almindelige går under flere forskellige danske navne:
 • Afrikans hvidbuget pindsvin
 • Afrikansk hvidbuget dværgpindsvin
 • Afrikansk hvidbuget pygmæpindsvin
Ud over disse tre navne findes der div. forkortelser osv, så dette pindsvin har et utal af danske såkaldte "pop" navne.
Man vil ofte opleve at det latinske navn der bruges om dette pindsvin er: Atelerix albivinetris.
Ifølge "The Hedgehog Primer" er det afrikanske hvidbugede pindsvin der holdes som kæledyr idag, en hybrider af to underarter, nemlig; A. albivintris og A.algirus.
De to underarter af pindsvin blev fundet af en amerikansk kæledyrs importør i Negeria omkring 1990. De to underarter ligner hinanden meget, og det var først sent man opdagede at der var tale om to forskellige underarter, da de ikke havde problemer med at yngle på kryds.
Ligeledes beskriver hjemmesiden at det domesticerede pindsvin der findes som kæledyr, er en blanding af de to ovennævne arter:
"To understand Algerian colours is to understand the genesis of the domestic hedgehog. You see, the domestic hedgehog is the result of the crossing of two distinctly different species of African Hedgehog - the White-Bellied (Atelerix albiventris) and the Algerian. (Atelerix algirus)"
Her ud over beskrives der på siden, at man har fået en blanding af temperamentet fra begge arter, i den hybrid der idag kan købes som kæledyr. Men de beskriver også at farverne fra de to forskellige underarter af Atelerix aldrig kunne krydses ordentligt, med undtagelse af den farve man kalder "apricot" der opstod da generne fra farven "cinnamon" kunne krydses på tværs af underarter. Man kan derfor sige at de mutationer der findes inden for pindsvin, findes i to udgaver: "White-bellied" og "Algerian".
Hvis man vil vide mere om hvordan man ser forskel på disse mutationer, kan man kigge her
Dette er altså det pt. mest domesticerede pindsvin der er at finde i handlen.

Det langørede pindsvin:
Så har man det Langørede pindsvin, der har det latinske navn Hemiechinus auritus. Dette pindsvin har ikke været i handlen nær så længe som det hvidbugede, og er derfor ikke nær så domesticeret.
Det er derfor også relativt svært at finde nogen nyttig information omkring pasning og pleje af dette pindsvin. Det være sig både på engelsk og tysk.
Da det langørede pindsvin er relativt nyt, er der derfor heller ikke den store variation inden for farver endnu.
Hvis man vil vide mere om dette pindsvin, kan jeg desværre kun henvise til følgende sider på nettet: Animaldiversity og Egyptisk langöret igelkott.
Så vidt jeg er informeret er det muligt at få fat i lidt forskellige underarter af Hemiechinus. Det er vigtigt at tage dette med i sine overvejelser hvis man har planer om avl på et senere tidspunkt, da det på ingen måde kan anbefales at krydse underarter!

Der findes 5 ungerarter af det langørede pindsvin, så ved avl, er det meget vigtigt, at man sørger for, at de er de samme underarter, man sætter sammen. Det er noget rigtig møg, hvis man får lavet hybrider, ikke midst fordi man så får "forurenet" de enkelte underarter.
H. a. aeguptius
H. a. albulus
H. a. auritus
H. a. libycus
H. a. megalotis
Kan en evt. avler e.l. ikke oplyse om underart, så undlad at købe dyret/dyrene.


Overvejelser før anskaffelse:
Først og fremmest skal man vide at pindsvinet er en insektæder. Det stiller nogle specielle krav til dens foder.
Herefter skal man tænke på, at de pindsvin det er muligt at holde i fangeskab, er pindsvin der kommer fra varme lande. De ligner godt nok det det pindsvin vi kender ude fra haven, men tam-pindsvin går ikke i hi. Faktisk kan det være direkte skadeligt for tam-pindsvin at gå i hi. Deres adfærd er også helt anderledes end den adfærd vi kender fra det pindsvin der lever frit i Danmark.
Det europæiske pindsvin ville med al sandsynlighed ikke egne sig som et kæle/hobby dyr, da det ikke egner sig til at blive holdt i fangeskab, da det vandre meget. De tam-pindsvin man kan få, kræver dog også en hel del plads. De er nataktive, så man skal ikek regne med at man kan proppe dem ned i et lille bur, og så ellers bare lade dem være der hele natten, og så tage dem ud om dagen. Det er ok at "lufte" dem om aftenen, når de selv vågner, men man skal alligevel være opmærksom på at størstedelen af deres vågne periode tilbringer de i deres bur.

I "The Hedgehog Primer" er der en liste over ting man skal tage højde for, hvis man går og tænker på at anskaffe sig et pindsvin. Jeg har oversat denne liste til dansk:
" Er et pindsvin et godt kæledyr?
Om et pindsvin er et godt kæledyr eller ej, kommer an på to ting; pindsvinet og personen. På nuværende tidspunkt er pindsvinet kun delvist domesticeret, og faktum er, at de stadig overvejende er vilde dyr, med en del vilde instinkter. Det kan ikke ummildbart forventes at et pindsvin kan trænes så det lever op til et menneskes forventninger, så det er meget vigtigt at finde ud af hvad ens egne forventninger er, og ud fra dette finde et pindsvin der vil passe til én. Her er der en liste af ting, du kan forvente dig fra et pindsvin:

 • Pindsvin er nataktive og skumringsaktive, og vil foretrække at være vågne om natten. De kan ikke lide at være vågne om dagen. Man kan forvente sig noget larm fra dem. De vil ikke gø, pive eller pippe, men vil måske skubbe deres legetøj rundt.

 • Du vil blive stukket. Selv det sødeste pindsvin kan have sine dårlige dage. Mange vil reagere på underlige/nye lyde, hurtige bevægelser osv. og dette vil ofte gøre at de enten rejser deres pigge, eller ruller sig sammen.

 • Dit pindsvin skal have det varmt. De er ørkendyr, og er ikke lavet til at gå i hi. Hvis de holdes or koldt kan de blive syge og dø.

 • Pindsvin kan bide. Det er ikke deres normale måde at forsvare sig på, men alt med tænder kan bide.

 • Alt efter bundlaget i buret, skal buret skiftes 1-2 gange om ugen.

 • Dit pindsvin skal have frisk mad og vand hver dag. Vandflasken kan måske være utæt, og pindsvinet kan forurene sin mad. Derfor kan man ikke bare fylde deres vandflaske og mådskål op, og lade dem være alene i nogle dage.

 • Dit pindsvin vil med al sandsynlighed have brug for at se dyrelægen mindst 1 gang i sit liv. Ikke alle dyrlæge har forstand på pindsvin, og ikke alle dyrlæger vil undersøge et pindsvin, så du skal finde en kompetent dyrlæge inden køb af et pindsvin.

 • Du kan forvente at dit pindsvin vil leve 3-6 år. Som ved mennesker, lever nogle pindsvin længer end andre.

 • Et pindsvin har ikke behov for en "ven". Nogle hunner vil måske acceptere og/eller endda nyde en ven, men langt de flest hanner vil ikke have en ven.

 • Du vil blive nødt til at bruge lidt tid hver dag, og ved nogle dyr meget tid hver dag, hvis du vil have pindsvinet til at blive tryg ved din lyd, lugt og berøring.

 • Hvis du er bange for dit pindsvin, vil det med al sandsynlighed gøre det nervøst.

 • Alle pindsvin har hver deres personlighed, og det er ikke sikkert at ethvert pindsvin vil opføre sig ens over for dig.

 • Dit pindsvin vil muligvis tisse/pølle på dig. Specielt hvis det er meget gammelt eller meget ungt.

 • Sandsynligvis vil dit pindsvin aldrig komme til dig for at få opmærksomhed. Nogle pindsvin gør dette, men de fleste syntes blot man er en sjov forhindring at kravle rundt på.

 • De fleste unger går gennem en "qulling"* periode, hvor de kan være meget sure. Her er det vigtigt at man alligevel håndtere sit pindsvin dagligt, da det ellers vil lære, at du holde dig væk, hvis det bare er gnavent nok.

 • Selvom mange med allergi godt kan tåle pindsvin, er det ikke en garanti for at alle kan. Er man allergisk over for visse typer af træ, vil man f.eks. kunne opleve allergiske reaktioner når man håndtere pindsvinet, da bitte små dele af bundlaget altid vil sidde på deres pigge.

 • Pindsvin lugter ikke lige så kraftigt som domesticerede rotter, mus eller ildere, men de udskilder stadig en lugt. Folk med en følsom lugtesans vil derfor godt kunne lugte et pindsvin.

 • Pindsvin elsker at udforske, så du kan ikke lade et pindsvin løbe rundt uden at holde øje med det, med mindre du har "pindsvine sikret" dit hjem.

 • Selvom mange pindsvin kan trænes til at bruge et "toilet", er det ikke sikkert at dit pindsvin vil bruge et.

 • Pindsvin har en tendens til fedme, så det kan være nødvendigt at holde nøje øje med deres diet. Som insektædere skal man også kunne opfylde deres specielle behov mht. foder, de har dog ikke behov for levende insekter for at blive sunde og raske.

Kort sagt er pindsvin specielle og interessante dyr, men ikke alle egner sig til at holde pindsvin. Hvis du er omsorgsfuld, flexibel, overvågen, har mulighed for at imødekomme dens behov, og vil du acceptere dit pindsvin for hvad det er, frem for hvordan du gerne vil have at det skal være, så er et pindsvin måske et godt kæledyr for dig. Mange overvejer om pindsvin er gode dyr til børn, og her er svart det samme som ved voksne; måske.
"

Ovenstående tager udgangspunkt i det hvidbugede pindsvin. Men det må antages at de samme ting gælder hvis man overvejer at anskaffe et langøret pindsvin.
Der er et par småting jeg har undladt at oversætte, såsom i hvilke stater i USA, pindsvin er ulovlige.


BEMÆRK: Pindsvin er ikke udpræget sociale, og bør ikke holdes i par
Andet:
Der opfordres til at man bruger IHR til at registrere pindsvin.
Det er en international organisation der prøver at hjælpe med til at der bliver holdt styr på avl af pindsvin. Dvs. at der er et internationalt stamtavle register for pindsvin. Så vidt jeg har kunnet finde ud af, er det dog "kun" de hvidbugede der kan registreres.

Her ud over findes foreningen IHA, eller The International Hedgehog Association.

Til sidst har vi HBA, eller Hedgehog Breeder Alliance. Denne forening har ikke relevans hvis man ikke avler.

Der er ikke ret mange mutationer inden for det hvidbugede pindsvin på det danske marked. Mutations avl er relativt nyt i Tyskland og Holland, så vil man have meget specielle farver hjem, er det England og USA man skal have fat i.
Det er ikke nok bare at sætte sig godt ind i lovgivningen omkring import/eksport af dyr til/fra Danmark hvis man vil hente dyr hjem fra udlandet, det er også nødvendigt at sætte sig ind i de pågældende regler fra de lande man henter hjem fra. F.eks. skal folk der avler i USA have en såkaldt USDA licens. Der ud over kan det hurtigt blive meget dyrt at hente dyr hjem fra lande, hvor man bliver nødt til at få dem transporteret med fly.